Het verminderen van de koudebruggen door ClimateCoating kan enerzijds worden verklaard door de vochtregulerende eigenschappen van het keramisch filter.
Producten in de categorie Verminderen van koudebruggen
Bij droge weersomstandigheden is het ClimateCoating filter damp-open en wordt aanwezig vocht in het bouwdeel – veroorzaakt door de bewoners en/of optrekkend vocht – permanent afgevoerd d.m.v. verdamping. Technisch gezegd: ClimateCoating heeft een lage waterdampdiffusieweerstand (Sd-waarde). In geval van een vochtbelasting van buiten (regen, mist) vormt ClimateCoating een dicht filter, het kent een lage wateropname (w-waarde); vocht kan de achterliggende constructie niet binnendringen doordat het keramische filter zich bij een bepaalde vochthoeveelheid sluit. TNO (2004) noemt ClimateCoating daarom een hygrische diode: waterdamp kan uittreden, neerslag komt er niet in. Regenwater dat niet in de muren dringt, onttrekt ook geen warmte aan de wand. En droge muren isoleren beter dan vochtige muren.
Het energiebesparende effect van ClimateCoating kan anderzijds worden verklaard door de reflecterende en warmte-afgevende eigenschappen van het keramisch filter.
Warmte trekt altijd naar de koudste plek, zo werkt dat ook tijdens het stookseizoen: wanneer warmte vanuit de woning tijdens het stookseizoen naar buiten wil, wordt deze in belangrijke mate (30-50%) gereflecteerd door het ClimateCoating keramische filter. Het bouwdeel houdt hierdoor een belangrijk deel van de warmte vast.
De resterende warmte welke het keramische filter opwarmt, wordt maar ten dele afgegeven aan de buitenlucht; dit wordt emissiviteit genoemd (de mate van warmte-afstraling) en i.t.t. muurverven is deze bij ClimateCoating relatief gering (0,5).
Wat is het effect hiervan? Het ClimateCoating keramische filter vormt een ‘warme’ buitenschil op de gevel, al dan niet verder opgewarmd door de winterzon.