2015_11 Isolerende muurverf bespaart monumenten 17 procent energie
Epe/Haarlem, 16 november 2015
P e r s b e r i c h t
Isolerende muurverf bespaart monumenten 17 procent energie
Vocht- en stookproblemen Landgoed Kolthoven verholpen dankzij ThermoShield
EPE/HAARLEM – Monumenten en landgoederen die kampen met vochtproblemen en hoge stookkosten kunnen relatief eenvoudig energie besparen door het gebruik van isolerende muurwerf. Dat blijkt uit de toepassing van de muurverf ThermoShield bij het monumentale landgoed Kolthoven in Epe tijdens een grote onderhoudsbeurt. Sindsdien zijn de stookkosten met 17 procent per jaar gedaald, heeft het huis geen vochtige muren meer en is het probleem van afbladderende verf verholpen.
Dezelfde toepassing is mogelijk bij honderden, zo niet duizenden monumenten in Nederland die met dezelfde problemen kampen. Vanwege de strenge regels van monumentenzorg zijn isolerende maatregelen of grote verbouwingen vaak niet toegestaan. Het gebruik van isolerende muurwerf kan in die gevallen een goedkope en eenvoudige oplossing zijn. ,,Het is een laagdrempelige ingreep. Bij oude panden draait alles om het droog houden van de buitenkant. Hoe droger de buitengevel, hoe groter de energiebesparing binnen,” stelt Henk van Leeuwen van importeur Coateq.
Landgoed Kolthoven, of Huize Kolthoven zoals ze in Epe zeggen, is een fraai herenhuis uit 1914 in Rococo stijl. Het gemeentelijk monument kampte deze eeuw met optrekkend vocht, vochtige muren, bladderende verf en hoge stokkosten. In 2009 kreeg het een grote onderhoudsbeurt waarbij bouwkundige maatregelen in de fundering werden getroffen en de buitenkant van het gebouw behandeld werd met buitenverf van ThermoShield.
Na zes jaar ziet de woning er nog als nieuw uit, zit er geen vocht meer in de muren en bladdert de verf niet meer af. De stookkosten zijn sinds de schilderbeurt met 17 procent per jaar gedaald, zo heeft de eigenaar nauwkeurig bijgehouden.
Aangezien er in deze periode geen andere isolerende maatregelen werden getroffen, zijn die resultaten toe te schrijven aan het gebruik van ThermoShield. Deze milieuvriendelijke muurverf bevat bijzondere keramische bolletjes die onder meer zorgen voor een isolerende- en vochtregulerende werking. De damp-open buitenverf houdt gevels bij regen waterdicht, voert vocht van binnen af, houdt de warmte beter binnen en gaat minimaal 15 jaar mee.
Bij monumenten als Kolthoven vermindert de verf de verdampingsenergie aan de buitenwand. De capillaire structuur ontvochtigt het damp-open bouwdeel en verbetert zodoende de isolatiewaarde met 20 tot 30 procent. De reflectie van zonlicht voorkomt ’s zomers te grote opwarming van het gebouw. De verf maakt het monument ook resistenter tegen vervuiling en vanwege de betere vochtregulering is er minder algenaanslag. Ook komen er tijdens de langere levensduur geen scheurtjes in de verflaag.
,,Monumenten hebben meestal geen spouwmuur en zijn slecht geïsoleerd, waardoor het vocht naar binnen slaat,” zegt Van Leeuwen. ,,We hebben tientallen voorbeelden van oude panden waar ThermoShield een goede oplossing is gebleken en voor lagere stookkosten zorgt.”
Zelfs als de buitenverf vanwege monumentenregels niet is toegestaan, kan met het gebruik van reflecterende binnenverf nog steeds energie bespaard worden. Uit onderzoek van Prof. Dr. Ing. Peter Marx en Ing. Matthias G. Bumann in een zorgcomplex in Amersfoort bleek eerder dat het gebruik van ThermoShield leidde tot een hogere gevoelstemperatuur van 1,7 graden Celsius en een energiebesparing van ruim 10 procent. De binnenvariant reflecteert infraroodstraling en zorgt ervoor dat ruimtes in de winter sneller en gelijkmatiger opgewarmd worden en langzamer afkoelen.
Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henk van Leeuwen van Coateq BV, Tel: 023-5326563, Mob: 06-13103012. e-mail: h.leeuwen@coateq.nl. Meer informatie en onderzoeksrapporten zijn te vinden op www.thermoshield.nl.