Afbladderende verf verleden tijd voor Grote Kerk in Schermerhorn 

De Grote Kerk van Schermerhorn onderging een grootscheepse restauratie. De kerk dateert uit de Gouden Eeuw (1634) en kampte met steeds maar weer afbladderende verf van de muren door vocht- en zoutproblemen. De hoogste tijd voor een grondige restauratie. Schildersbedrijf Drielinden uit Avenhorn heeft deze werkzaamheden uitgevoerd, waarin het energiebesparende en vochtregulerende keramische filter van  ThermoShield Interieur werd gebruikt.

3-jarige test 

Voor aanvang van de werkzaamheden vond er een 3-jarige test plaats waarbij de hechting van ThermoShield Interieur en de impact op de vochthuishouding van de massieve (binnen)gevel werd gemeten.

ThermoShield Interieur is niet alleen damp-doorlatend, maar transporteert water ook actief uit de muur (capillair actief), waarna het verdampt. Eventuele zouten worden meegevoerd en de ondergrond wordt niet aangetast. De tests tonen aan dat ThermoShield het vochtgehalte in de gevel sterker laat dalen, en dat de hechting van het filter – ondanks het aanwezige vochtgehalte – optimaal blijft!

Een warme kerk in de winter 

Door het nemen van een aantal duurzame en energiebesparende maatregelen zal de kerk voortaan ook in de winter benut kunnen worden. De entree, de ramen en het plafond zijn geïsoleerd en er is vloerverwarming aangebracht. De wanden zijn afgewerkt met ThermoShield Interieur. Het keramische filter reflecteert warmte en zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en directe warmtestraling in de ruimte, zonder koude muren. Daardoor werkt het filter energiebesparend en brengt het de energiekosten omlaag.

Stadsherstel Amsterdam

De Grote Kerk van Schermerhorn is eigendom van Stadsherstel Amsterdam. Samen met de plaatselijke commissie exploiteren zij de kerk en zorgen ze voor het behoud van dit Rijksmonument.

Het resultaat is vanaf mei 2017 te bewonderen.

 

Architect: Fred Greven

Realisatie: Stadsherstel Amsterdam

Aannemer: Piet van der Burg

Applicateur: Schildersbedrijf Drielinden

Vergelijkbare referenties