De Oude Kerk, ook de Oude Jan of Scheve Jan genoemd, is een van de twee grote oude kerken in Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.
In het voorjaar van 2023 heeft Schildersbedrijf Hoogstraten uit Vleuten de onderste 3 meter vanaf de kerkvloer van de binnenwanden van deze middeleeuwse kerk geschilderd met ClimateCoating ThermoPlus.

Voor deze wandafwerking is gekozen vanwege het keramische filter van ClimateCoating ThermoPlus.
Het keramische filter heeft een grote, positieve invloed op het binnenklimaat van de kerk. Bij hoge luchtvochtigheid ontstaat condensvorming op koude plaatsen op wanden en plafond. Wanneer deze met ClimateCoating behandeld worden, ontstaat een vergroot, keramisch oppervlak met daarin allerlei, minuscuul kleine, holle poriën (micro-capillairen). Het keramische filter compenseert een (te) hoge luchtvochtigheid door waterdamp tijdelijk op te slaan in deze poriën; de piekbelasting aan vocht wordt dus in feite ‘afgetopt’. Bij een verlaging van de luchtvochtigheid, bijvoorbeeld doordat er minder mensen in de kerk aanwezig zijn, geeft ClimateCoating de waterdamp weer terug aan de ruimte. Hierbij is het filter dusdanig ingesteld dat de relatieve luchtvochtigheid rond ca. 55% gehouden wordt. Door deze vochtregulerende werking voelen wanden en plafond ook droger aan.

Daarnaast heeft ThermoPlus een positief effect op de ruimtelijke akoestiek. De microscopisch kleine bolletjes in het keramische filter zorgen voor een diffuse reflectie van de geluidsgolven waardoor het ‘galmeffect’ enigszins wordt verminderd en alles wat je zegt (of zingt) warmer klinkt.

Buiten al deze unieke eigenschappen heeft ThermoPlus ook nog eens een mooie matte uitstraling en staat de kerk er in al zijn trots, weer prachtig bij.

Vergelijkbare referenties