Zo behoudend mogelijk renoveren met behoud van oude details en toch zorgen voor een comfortabel binnenklimaat. Dat was de lastige opdracht bij de renovatie van het Fort bij Krommeniedijk in Uitgeest. Het Fort in de Stelling van Amsterdam behoort tot het Unesco Werelderfgoed, heeft zich vele jaren in slechte staat bevonden en kampte met ernstige vochtproblemen.

Duurzaam project van Stadsherstel Amsterdam
Behalve comfortabel en zo authentiek mogelijk werd het Fort ook duurzaam en energiezuinig gemaakt. Projectleider Paul Morel over de restauratie: “We passen duurzame technieken toe, zoals zonnecollectoren, hergebruik van regenwater en gebruik van aardwarmte”. Ook koos men voor de woonruimten aan de binnenzijde van het fort voor ThermoShield. Aan de hand van het technisch advies van Henk van Leeuwen werd de ThermoShield FixPlus (primer) en ThermoShield Interieur toegepast. “Dit duurzame keramische filter kent geen hechtingsproblemen op vochtige ondergronden, is zeer damp-open, actief vochtregulerend, warmtereflecterend en oplosmiddelvrij. De GreenguardGold gecertificeerde ThermoShield producten dragen bij aan een gezond en comfortabel binnenklimaat voor de bewoners en een duurzaam behoud van het Fort”, aldus Henk van Leeuwen. De applicatie werd vakkundig uitgevoerd door Beers Totaalonderhoud uit Heerhugowaard.

Officiële opening Fort K’IJK
Het gerestaureerde en herbestemde Fort gaat de naam Fort K’IJK dragen en is geopend door Prof.mr. Pieter van Vollenhoven op 4 oktober 2017. In Fort K’IJK komen diverse doelen samen; het bieden van een duurzame zorgplek voor autistische jongeren en de openstelling van cultuurhistorisch erfgoed voor publiek.

Opdrachtgever: Stadsherstel Amsterdam
Architect: Jeroen Hooyschuur
Bouwbedrijf: Akerbouw BV uit Uitgeest
Applicateur: Beers Totaalonderhoud B.V. uit Heerhugowaard
Toegepaste producten: ThermoShield FixPlus, ThermoShield Interieur

Vergelijkbare referenties