UNIEK ERFGOED AAN DE GENIEDIJK HERBESTEMD TOT CULTURELE BROEDPLAATS

De Geniedijk is ‘los’. Maar liefst drie unieke stukken erfgoed werden donderdagmiddag 12 juli in Hoofddorp onthuld door gedeputeerde van provincie Noord-Holland Joke Geldhof, wethouder Derk Reneman van gemeente Haarlemmermeer en adjunct-directeur van Stadsherstel Amsterdam Michiel van der Burght. Na een terughoudende restauratie opent kunstenaarsbroedplaats GinDS in het minifort ‘De Batterij’ en de voormalige munitie opslagbunkers haar deuren. Én een iconische ANWB-praatpaal krijgt naast de bunker een tweede leven.

Zo’n twaalf jaar kostten het Stadsherstel, de gemeente Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland om ‘De Batterij’ aan de Geniedijk klaar te stomen voor een nieuwe toekomst. Reden voor optimisme, want: “De Genie is nu veiliggesteld”, meent wethouder van Financiën en Cultuur Reneman van de Haarlemmermeer. “Er is op de lijn van hier via Schiphol naar de Zuidas nog nooit recessie geweest. Het is heel goed dat al die mensen uit omliggende kantoren nu loopjes kunnen maken langs deze prachtige groene en historisch waardevolle strook. Erfgoed is in onze gemeente niet vanzelfsprekend.” Joke Geldhof, gedeputeerde van Ruimtelijke Ordening en Wonen, refereert naar eind jaren ’90, toen ze als Amsterdamse voor het eerst over de Geniedijk fietste: “Alles lag er ruig bij, er is veel gebeurd sindsdien. Deze plek is een prachtige toevoeging voor cultuur in de Haarlemmermeer.

Het keramische filter op wanden en plafond reflecteert 30-50% van de warmtestraling waarbij temperatuurverschillen geëgaliseerd worden. Hierdoor blijft een aanzienlijk deel van de warmte in het interieur aanwezig en dat scheelt stookkosten.

Vergelijkbare referenties