2014_03 Uitbloeiingen
Oplosbare zouten kunnen al aanwezig zijn in het cement van de bouwmortel of in de bakstenen zelf. Andere mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld opstijgend grondwater of dooizouten. Zout lost op in (regen)water, en door capillaire trek verdampt het water aan de oppervlakte van de steen, het zout blijft achter. Hoe het zout zich manifesteert en of er schade uit voortkomt hangt af van verschillende factoren zoals luchtvochtigheid, droogtijd, porositeit en initiële wateropname van het materiaal.
Meestal blijft de ‘schade’ beperkt tot esthetisch ongemak. Vervelender wordt het wanneer de gevel is geschilderd. De zoutkristallen zullen onder de verflaag gevormd worden en de afwerkingslaag kan worden afgedrukt. Indien de zouten gedwongen worden om in de ondergrond te kristalliseren kan door opeenvolgende cycli van drogen en bevochtigen het materiaaloppervlak verpoederen en afschilferen.
Wanneer het materiaaloppervlak is behandeld met een waterwerende laag is er een bijkomend risico op afschilferen. Er kan geen water meer door het materiaaloppervlak, maar ook het water in het materiaal wordt gedwongen achter de hydrofobe laag te verdampen. De zoutkristallen worden gevormd achter deze laag en deze kan op termijn afgedrukt worden.
ThermoShield zorgt voor een actieve ontvochtiging van de wand. Vocht wordt naar buiten getransporteerd en de zouten kristalliseren aan de oppervlakte. Deze kunnen eenvoudig worden afgeborsteld waarbij de verf intact blijft.