2015_11 ThermoShield houdt monumenten droog
Isolerende muurverf houdt monumenten droog
Isolerende muurverf helpt de vochtproblemen op te lossen waarmee bij onder meer monumenten. De bewoners/gebruikers hoeven ook minder te stoken.
De verf is in 2009 aangebracht op Huize Kolthoven, een gemeentelijk monumentaal landhuis uit 1914 in Rococo-stijl in Epe. “Sindsdien zijn de stookkosten met gemiddeld 17 procent per jaar gedaald, heeft het huis geen vochtige muren meer en is het probleem van afbladderende verf verholpen”, zegt Henk van Leeuwen die met zijn bedrijf Coateq de isolerende muurverf ThermoShield uit Duitsland importeert. Wat Van Leeuwen betreft kunnen ook andere monumenten van deze verf profiteren.
Hoe droger de buitengevel, hoe groter de energiebesparing binnen
Monumentenzorg staat isolerende maatregelen of grote verbouwingen vaak niet toe. Isolerende muurwerf kan dan een goedkope en eenvoudige oplossing zijn. “Bij oude panden draait alles om het droog houden van de buitenkant”, zegt Van Leeuwen. “Hoe droger de buitengevel, hoe groter de energiebesparing binnen.” De praktijk leert hem dat de verf bestand is tegen vochtgehaltes tot zo’n 50 procent.
Huize Kolthoven onderging in de jaren vóór 2009 groot onderhoud waarbij bouwkundige maatregelen in de fundering werden getroffen. In 2009 werd de buitenkant van het gebouw behandeld met verf van ThermoShield. In deze periode zijn geen andere isolerende maatregelen getroffen, zodat de bevindingen van de bewoner volledig zijn toe te schrijven aan het gebruik van de muurverf, stelt Van Leeuwen.
De damp-open buitenverf houdt gevels bij regen waterdicht, voert vocht van binnen af, houdt de warmte beter binnen en gaat probleemloos meer dan vijftien jaar mee.
Keramische bolletjes
Microscopische keramische bolletjes geven de verf haar eigenschappen. Actieve stoffen versterken die. Na de applicatie verdampt het water uit de verf en vormen de ruim zestig microndikke bolletjes een flexibele laag van een kleine 300 micron. De actieve stoffen laten de laag bij regen uitzetten, zodat die een waterdichte laag vormt. Als het weer droog is ‘pompen’ de holle ruimten tussen de bolletjes het vocht uit de muur.
“Bij monumenten zoals Kolthoven vermindert de verf de verdampingsenergie aan de buitenwand”, zegt Van Leeuwen. “De capillaire structuur ontvochtigt het damp-open bouwdeel en verbetert zodoende de isolatiewaarde zomaar met 20 tot 30 procent.” De reflectie van zonlicht voorkomt ‘ ‘s zomers te grote opwarming van het gebouw. De verf maakt het monument ook resistenter tegen vervuiling en vanwege de betere vochtregulering is er minder algaanslag. Ook komen er tijdens de langere levensduur geen scheurtjes in de verflaag.
Energiebesparing
Wanneer Monumentenzorg het gebruik van buitenverf niet toestaat, kan met reflecterende binnenverf energie worden bespaard. Onderzoek in een zorgcomplex in Amersfoort leerde dat ThermoShield daar voor een ruim 1,7 graden Celsius hogere gevoelstemperatuur zorgde en voor een energiebesparing van ruim 10 procent.
De binnenvariant reflecteert tot ongeveer 50 procent infraroodstraling en zorgt er zo voor dat ruimtes in de winter sneller en gelijkmatiger opgewarmd worden en langzamer afkoelen.
Van Leeuwen zegt geen andere fabrikanten te kennen van isolerende muurverf. Het product heeft nog geen navolging gevonden. Dat komt wat de importeur betreft deels door de claim dat een afwerking minimaal vijftien jaar meegaat. “Verfproducenten adviseren niet langer dan tien jaar te wachten om schilderwerk te vernieuwen.” En omdat de verf niet alleen isoleert, geven instanties als ISSO er geen gelijkwaardigheidsverklaring voor af.