In 2015 hebben wij een thermografische scan laten maken van de onder verdieping van onze tussenwoning uit 1976 omdat we vaak een koude luchtstroom in huis voelden en niet konden achterhalen waar dit vandaan kwam. Vooral als ik achter de laptop zat, met mijn muis in de vensterbank, voelde ik een enorme koude lucht/tocht.

Uit de thermografische scan bleek dat de betonnen latei die de onder verdieping van de boven verdieping scheidt een ernstige koudebrug is. Hierdoor gaat niet alleen veel warmte naar buiten verloren, maar merk je dit vooral binnen doordat de koude lucht letterlijk naar beneden valt. Hierdoor voelden wij dus de koude luchtstroom, vooral als je dicht bij de ramen zat.

In de zomer van 2018 hebben wij de betonnen lateien zowel buiten als binnen laten behandelen met resp. Thermoshield Exterieur als Interieur. In de winter van 2018-2019 voelden wij zelf een zeer duidelijk verschil. Omdat we zeer benieuwd waren of dit ook is vast te stellen, hebben we opnieuw een scan laten maken.

Ik moet zeggen dat de scans wel verschil aangeven maar niet zo duidelijk als wij verwacht/gehoopt hadden. Maar wellicht kan de uitvoerende partij het toelichten, want er wordt wel duidelijk gezegd dat de latei minder warmte afstoot naar buiten en dat er een voelbaar beter klimaat binnen is. Wij voelen in ieder geval duidelijk verschil!!!!

Vooral op de scan buiten van de achtergevel, kun je zien dat het warmteverlies nu egaler is. Op de scan binnen zie je dat er nog wel een blok is met een lagere temperatuur op de latei aan de achterkant. Mogelijk dat daar ‘rommel’ in de spouw er boven zit wat effect heeft op de latei? En geeft dat een koude/warmtedoorslag?

Kijk vooral ook naar de verschillen in temperatuur en het verschil in Emissie bij bijvoorbeeld de voorgevel binnen. In 2015 een enorm verschil in temperatuur tussen meetpunt 1 en meetpunt 2 en in 2019 is dat verschil duidelijk minder. Maar hoe je vooral die Emissie in Jip en Janneke taal kunt uitleggen en die temperatuurverschillen (ik persoonlijk snap niet hoe die bijvoorbeeld in de 30 graden kunnen zijn ;-) kan wellicht WAN uitleggen.

Wij zijn in ieder geval blij met het resultaat en willen in de toekomst als we weer aan het sauzen van wanden toe zijn, Thermoshield gebruiken aan de binnenkant van de buitenmuren en de spouwmuren.

Met vriendelijke groet,

André & Arieta Dame

Hardinxveld-Giessendam

Voor inzage in de rapportages:

Rapport 2015

Rapport 2019

Vergelijkbare referenties