Eind jaren ’90 werd de zelfontworpen villa in het oosten van de Algarve – na een jarenlange strijd voor het verkrijgen van een bouwvergunning – eindelijk opgeleverd. De bedenkers van dit alles zijn de markante, Nederlandse architect Jan Krielaars en zijn eveneens bijzondere vrouw Anke Zachariasse. Lees hun prachtige verhaal op https://www.quintazacarias.com.

Temperatuurregulerende verf

Jan ging voor kwaliteit en kocht destijds in Duitsland, bij gebrek aan verkrijgbaarheid in Nederland, de watergedragen verf ThermoShield (tegenwoordig genaamd: ClimateCoating) voor de gevels. Het keramische filter in de ClimateCoating Protect werkt zonlichtreflecterend waardoor de buitenmuur van dit huis tijdens warme dagen in Portugal niet overmatig verhit wordt. De kleuren waarin deze woning geschilderd is reflecteren ten minste 50% van het zonlicht. De witte uitvoering van ClimateCoating Protect zorgt zelfs voor een zonlichtreflectie van bijna 90%.

En misschien wel het meest bijzondere van allemaal: er is geen airco in het huis aanwezig en vanwege de keramische verf op de gevels ook niet nodig! En dat bij zomerse temperaturen van tot wel 40°C. Als dat niet duurzaam is!

Langdurige bescherming tegen natuurlijke effecten

Onder UV-stralingen lijden buitenmuren van deze woning in Portugal nauwelijks. Het schadelijke UV-licht wordt namelijk gefilterd door de keramische filter. De buitenmuur is zo langdurig beschermd tegen hoge UV-stralingen, waardoor de buitenmuur langer zijn originele kleur behoudt.
Nu, 24(!) jaar later, is de verf nog steeds prima: behoorlijk goed van kleur, nauwelijks verpoedering, geen craquelé en geen bladders.

De buitengevel van deze woning in De Algarve (Portugal) zijn geschilderd met ClimateCoating Protect.

Vergelijkbare referenties